Veel bedrijven dromen ervan om één marketing dashboard te hebben, maar wat zijn hier nu eigenlijk de voordelen van? In dit artikel nemen we de voordelen door van een eigen op maat gemaakt marketing-dashboard. Met een overzichtelijk dashboard kun je de juiste bedrijfs- of marketing beslissingen maken.
Combineren van databronnen
Om te beginnen, misschien wel het allergrootste voordeel, is het combineren van diverse databronnen zoals Google Analytics, Google Search Console, Google Ads of Facebook Business Manager. Door diverse bronnen met elkaar te combineren, kun je gemakkelijk nieuwe verbanden leggen tussen verschillende marketingkanalen en bespaar je ook nog eens een hoop tijd in het zoeken naar informatie. Denk bijvoorbeeld aan een acquisitieoverzicht waarbij de kosten en opbrengsten samen zijn te brengen in één tabel of grafiek. Uiteraard met als einddoel je kanalen verder te kunnen optimaliseren en je marketingbudget optimaal uit te besteden.
Gebruiksvriendelijk
Met een alles-in-één dashboard heb je alle informatie, prestaties en KPI’s in één oogopslag bij de hand waardoor je snellere keuzes kunt maken. Zodra je een op maat gemaakt dashboard bouwt, kun dit volledig aanpassen naar eigen smaak wat voor jouw business relevant is. Dit heeft als voordeel dat de gebruiksvriendelijkheid omhooggaat, in vergelijking tot een kant-en-klaar dashboard, waarbij vaak tabellen en grafieken niet altijd vanzelfsprekend of duidelijk zijn. Het succes in data zit hem vaak in de kleine details van jouw business.
Data verrijking en automatiseren
Iedereen maakt wel eens een foutje in hun campagnes door de verkeerde URL in te vullen of de verkeerde UTMs toe te voegen, waardoor de data onder de verkeerde naam binnenkomt bij Google Analytics. In Google Analytics zelf is het heel lastig om historische data te veranderen, echter in een eigen dashboard kun je met de juiste (technische) expertise deze data aanpassen. Dit heeft als grote voordeel dat de tabellen en grafieken beter te lezen zijn en dat de waarheid zuiverder is. Je wilt natuurlijk niet beslissingen maken gebaseerd op verkeerde resultaten.
Integreren van bedrijfsdata
De zoals eerdergenoemde marketing tools van Google zijn prima opzichzelfstaande tools. Het wordt pas echt interessant zodra je jouw marketing data gaat verrijken met andere bedrijfsdata. Denk bijvoorbeeld aan transactie data, consumentendata of zelfs marketingkosten die niet uit één van je marketing platformen komen (via een API). Het integreren en combineren van bedrijfsdata of soms ook wel ‘offline’ data genoemd, vergt wel wat extra kennis in de vorm van data transformatie en in de complexere gevallen zelfs SQL-code, maar het is bijna altijd mogelijk!
Overzichtelijk
Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om marketingactiviteiten aan te sturen zonder data. We leven nu eenmaal in een kenniscultuur en maken zelden nog spontane beslissingen. Het is daarom altijd aan te raden om een dashboard te bouwen waarbij zoveel mogelijk data samenkomt. Een duidelijk en overzichtelijk dashboard kan in veel gevallen helpen bij het behalen van je omzettargets, wat zeker voor kleinere bedrijven en startups een groot verschil uitmaakt.